2024. április 16. kedd
Elemzések, szöveges előrejelzések

HungaroMet: 2017. március 20. 15:17

Intenzív melegedés gyorsítja a növények fejlődését

A hétvégén egy északnyugat felől érkező hullámzó frontrendszer hatására sokfelé esett az eső az országban. A csapadékos hétvége után hétfőn hosszabb-rövidebb időszakokra mindenütt kisütött a nap, és az élénk, olykor erős szél is szárítja a talajt. A folytatásban Északnyugat-, majd Nyugat-Európa fölött örvénylő ciklonok előterében egyre melegebb, változó nedvességtartalmú légtömegek érkeznek a Kárpát-medencébe, így a héten az ilyenkor megszokottnál több fokkal melegebb, többnyire száraz, de a hét közepén főként északon kisebb esőkkel tarkított időre van kilátás. Így a hétvégi kényszerpihenő után folytatni lehet a tavaszi munkálatokat.

A hétvége nedves, de enyhe időjárása kedvezett a növények fejlődésének, és tovább gyorsítja ezt a folyamatot a következő napokban az átlagosnál több fokkal melegebb idő. A talaj hőmérséklete a felső 20 cm-en 6 és 9 fok között van az országban, és a hét közepére mindenütt meghaladja a 10 fokot, a hétvégére pedig 12-14 fokos talajhőmérsékleti értékek lesznek jellemzők. A talaj felső rétegeiben általában 40-60% közötti a nedvességtartalom, de a Dunántúl északi részén, ahol 15-20 mm eső hullott az elmúlt napokban, ennél magasabb értékek a jellemzők.

Az előttünk álló héten változóan felhős időre van kilátás főként gomoly- és fátyolfelhőkkel, így az ország nagy részén több órás napsütésre lehet számítani. Kisebb eső, zápor a hét első felében főként északon várható, majd vasárnapig többnyire száraz időre van kilátás, így zavartalanul lehet végezni a tavaszi talaj-előkészítő illetve vetési munkálatokat. A szél a déli, kora délutáni időszakban többfelé megélénkül, ezért a permetezést érdemes a reggeli illetve a késő délutáni időszakban végezni. A hőmérséklet az április közepét idézi majd, a hajnali, reggeli órákban sem hűl 5 fok alá a levegő, így egyelőre fagy nem veszélyezteti a rügyfakadás állapotában lévő gyümölcsfákat, melyek közül a korai fajták várhatóan virágba borulnak a héten. A legmelegebb órákban pedig 18-23 fokig melegszik a levegő.

Változás az időjárásban a jelenlegi számítások szerint vasárnaptól várható, amikor lehűlés kezdődik, de ennek mértéke egyelőre bizonytalan. 

Az aktuális munkák tervezéséhez a rövid távú döntéseknél a tíz percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzéseket, a speciális agrometeorológiai elemeket tartalmazó, 12 óránként frissülő modell előrejelzéseket, de akár a 6-12 óránként frissülő térképes modell előrejelzéseket is érdemes követni, mert azok sok hasznos információt adhatnak. Az időjárás aktuális és várható alakulásával kapcsolatban telefonos információs szolgáltatásunk (06 90 603421), és Meteora mobil alkalmazásunk is rendelkezésre áll.

A Szolgálat MET-ÉSZ megfigyelő rendszerének (egy rövid regisztrációt követően elérhető) Fórumában elindítottuk a növényfenológiai megfigyeléseket, ahol vad-, dísz- és kultúrnövények fejlődési fázisairól, talajállapot megfigyelésekről, illetve aktuális mezőgazdasági munkákról szóló információkat gyűjtünk, rögzítünk, osztunk meg. Ez egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt pedig az agrometeorológia szempontjából nagyon lényeges. Kérünk minden lelkes, a természetet, időjárást, növényeket kedvelőt, gazdálkodót, hogy csatlakozzon hozzánk megfigyelőként ebben az újrainduló munkában! Ha valaki csak egy növény egy fejlődési fázisát tudja megfigyelni (pl. most kezd virágozni a som), már annak is van jelentősége.

Készült: 2017. március 20.