2024. március 29. péntek
Hírek a meteorológia világából

HungaroMet: 2016. november 21. 16:38

Csendes időjárás – romló levegőminőség

A nyugodt időjárás késő ősszel sok esetben a légszennyező anyagok feldúsulásával jár. A napokban – bár napközben az országban több helyen megélénkül a szél – kiemelten az esti, éjszakai órákban rosszabb levegőminőségre, magasabb PM10 aeroszol koncentráció értékekre lehet számítani. A szélcsendesebb északkeleti országrészben várható rosszabb levegőminőség.

Ősszel a fűtési szezon elindulásával, a nappalok rövidülésével a stabil, anticiklonális időjárási helyzetekben könnyen feldúsulnak a légszennyező anyagok. Derült, szélcsendes időben éjszaka az erős lehűlés következtében a felszín felet szinte alig képes függőleges irányban elkeveredni a levegő, így a kikerülő szennyező anyagok a források közelében maradhatnak. Nappal a hőmérséklet emelkedésével néhány száz méteres keveredési réteg alakulhat ki, de ez rendszerint csak átmeneti javulást hoz a levegő minőségében. A ködképződésnek többféle hatása is lehet a légszennyezettségre. Az éjszaka képződő és még a nap első felében megmaradó köd késlelteti a hőmérséklet napközbeni emelkedését, ami kedvezőtlen a levegőminőség szempontjából. A tartósan egész napra megmaradó köd és alacsony szintű rétegfelhőzet esetén azonban elmarad az erősebb esti, éjszakai lehűlés, és különösen a felhőréteg megemelkedésével egész nap egy viszonylag jobb függőleges keveredés jellemezheti az alsó pár száz méteres légréteget.

A következő napokban (november 22-25.) fokozatosan növekszik a ködhajlam, de eleinte még feloszlik az éjszaka képződő köd. Leginkább az Észak-Dunántúlon lesz élénkebb a délkeleti szél, ami kedvező a levegő minősége szempontjából. Az ország északkeleti harmadán szélcsendesebb időjárás várható és a függőleges átkeveredés is csak sekélyebb rétegre korlátozódik, bár az egész napra beálló köd, majd rétegfelhőzet kialakulása esetén megfordulhat az addig inkább romló tendencia.

A következő ábrákon a légmozgás és a függőleges keveredési réteg vastagságból származtatott paraméter mezőket láthatunk a következő napokra (ECMWF hétfő éjféli előrejelzése alapján). A zöld árnyalatú területeken az időjárás inkább kedvező a levegőminőség alakulása szempontjából, míg a narancs és piros színnel jelölt területeken a gyenge légmozgás és a korlátozott függőleges elkeveredés kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget.


Kapcsolódó oldalak:

- Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat

- www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/pm10/

- www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/budapesti_legszennyezettseg_elorejelzes/


2016. november 21. hétfő
A zöld árnyalatú területeken az időjárás inkább kedvező, míg a narancs és piros színnel jelölt területeken
a gyenge légmozgás és a korlátozott függőleges elkeveredés kedvezőtlenül befolyásolja a levegőminőséget.


november 22. kedd


november 23. szerda


november 24. csütörtök


november 25. péntek